Reguły właściwego odżywiania w trakcie ciąży

Reguły właściwego odżywiania w trakcie ciąży

przez Jerzy89 » N lip 09, 2017 2:45 pm

Mięso w mieniu zajmuje istotne miejsce, ponieważ jest całym źródłem cennego białka, witaminy B2 , PP, cynku i przede każdym łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Zapotrzebowanie na żelazo w sezonie ciąży znacznie wzrasta, co pochodzi z konieczności prowadzącego się płodu, łożyska, wzrostu macicy i wzrostu objętości krwi matki. Niedobór żelaza idzie do niedokrwistości niedobarwliwej, występującej szczególnie często wśród osób ciężarnych, co może wykonywać do niedotlenienia tkanek i w konsekwencji przedwczesnego porodu, zaburzeń jego postępie i anemii u dziecka. Deficyt tego odcinka w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia małej wagi urodzeniowej, okołoporodowego zgonu płodu i matki i infekcji w jej drogach moczowych. Badania wykazały, że suplementacja żelazem podczas ciąży zmniejsza częstość bycia małej wagi urodzeniowej noworodków. Ciężarna powinna codziennie spożywać chude mięso, drób lub wędlinę w kwocie 200-250 g. Dwa razy w tygodniu jedną porcję produktów mięsnych powinna zastąpić porcją tłustej morskiej ryby, takiej jak śledź, makrela, łosoś. Istnieje więc konieczne, żebym mogła dać sobie a dziecku odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych z linii omega-3. Ryby morskie mają także duże liczbie witaminy D, która poprawia przyswajanie wapnia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z linie n-3, do jakich należą zawarte w morskich rybach: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), pełnią podczas ciąży kluczową rolę, warunkując prawidłowy rozwój mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka płodu. Wiele jest informacji sugerujących, że dobre ich użytkowanie zapobiega małej masie urodzeniowej i przedwczesnym porodom. Niektóre badania wykazały, że suplementacja kwasami tłuszczowymi z linie n-3 korzystnie wpływa na chwila trwania chce i wielkość urodzeniową, i chyba zarówno na późniejszy rozwój umysłowy dzieci. By dać odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, kobietom ciężarnym sugeruje się spożywanie 2 porcji tłustej ryby morskiej na tydzień. Z zmianie niedobór witaminy D u matki zaburza jej gospodarkę wapniową, co że zawierać niszczący nacisk na rozwój płodu, zmniejszenie masy kostnej noworodka i ryzyko osteoporozy w jego późniejszym wieku. Odpowiednie wysycenie organizmu mamy tą witaminą działa odpowiednio na ilość wapnia w systemu noworodka. Najlepszym źródłem pokarmowym witaminy D są morskie ryby. Jednak duże pokrycie zapotrzebowania samą dietą jest ciągle bardzo duże. Należy podkreślić, że ważnym źródłem tej witaminy w systemie jest jej wywoływanie w postaci będące pod wpływem promieniowania słonecznego. Na ogół ma się, że dla odpowiedniej syntezy witaminy D dwudziestominutowa ekspozycja dłoni i osób na przestrzeń słoneczne w godzinach południowych jest korzystna. Zawsze należy wziąć pod opiekę, iż w krajach północnych, powyżej szerokości geograficznej wynoszącej 40º, intensywność promieniowania słonecznego w majach jesiennych i zimowych jest na ogół niewystarczająca. Dlatego często zapisuje się stosowanie suplementacji, także u kobiet ciężarnych. W najwyższym czasie dyskutowany jest poważny problem zanieczyszczenia ryb związkami rtęci. Podstawy te mogą być toksyczne, specjalnie dla rozwijającego się płodu. FDA (amerykański Urząd ds. Żywności i Środków), a jeszcze EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) idą na zachowaniu, że spożywanie przez osoby w ciąży dwóch porcji ryb o niskiej zawartości związków rtęci w tygodniu jest miłe. Do ostatniej linii ryb dostosowują się: śledź, łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk z puszki, dorsz, pstrąg, zębacz i łupacz. Ponadto, wobec coraz popularniejszych doniesień o chemicznym skażeniu ryb bałtyckich, zwłaszcza dioksynami i polichlorowanymi bifenylami, zapisuje się unikanie przez kobiety ciężarne i decydujące ciążę spożywania śledzi i łososi powstających z Bałtyku. W poszczególnych przypadkach uzasadnione może istnieć przemyślenie uzupełniania kwasów omega-3 przez traktowanie ich suplementów. Jako zamiennik mięsa polecane są także nasiona roślin strączkowych. Są źródłem cennego białka, błonnika, witamin z części B, żelaza i cynku.|Warzywa oraz produkty dają znacznej liczb witaminy C i E, karotenoidów, folianów, flawonoidów, składników mineralnych, przede wszystkim potasu, a też błonnika.
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 7:03 pm
Lokalizacja: Poland

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
cron