Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na ciepłu pomidorami

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na ciepłu pomidorami

przez Karola83 » Śr sty 11, 2017 4:51 pm

Niejednokrotnie widziany przysmak, jednakże niewiele kto potrafi doprawić szpinak. Poniżej sprawdzony przepis również na farsz, jak a na ciasto.


Przepis na pyszny farsz:

Farsz możemy przygotować z mrożonego szpinaku. Będzie łatwiej i oszczędniej. Należy go rozmrozić. Po rozmrożeniu wkładamy do garnka z lekką kwotą wódki i wyciskamy z odrobiną czosnku. Około dziesięciu minut to korzystny czas, by szpinak był doskonały do dalszych czynności.

Do szpinaku dodajemy sos śmietanowy.
Metoda jego przyrządzenia:


Do garnka wlewamy śmietanę. Dziś producenci na opakowaniach zaznaczają, do tego dana śmietana tak się nadaje. Kupujemy a z sklepowej półki śmietanę do zup i sosów. Śmietana powinna się gotować przez chwilę, następnie dodajemy jasną zasmażkę, uczynioną z roztopionego masła lub obrazu i kilu łyżek mąki. Wystudzoną zasmażkę dodajemy powoli do śmietany. Następnie całość doprawiamy tartą gałką muszkatołową i solą. Sos łączymy z znajomym szpinakiem. Gotujemy jeszcze chwilę.

Całość zgęstnieje dzięki zasmażce zamkniętej w sosie. Czosnek z gałką muszkatołową sprawią, iż szpinak nabierze gustu oraz aromatu. Całość możemy wzbogacić kolejnym specjałem kuchni włoskiej, czyli pomidorami suszonymi na cieple. Są 2 typy pomidorów, które mamy możliwość dać: pomidory w zalewie bądź posypka z suszonych pomidorów. Też z zalewy kroimy w niską kosteczkę i komunikujemy z powstałym farszem. Gdyby posiadamy pomidory w budowie posypki, także mamy możliwość kosztuje podać. Pomidory suszone na cieple doskonale godzą się ze szpinakiem.

Jest wykonać ciasto. Tutaj proponuję wykorzystać dobrej mąki do piegów i mleka zamiast wody. Mąka do pierogów z zasady znana jest wystarczająco przez producenta na opakowaniu. Jeżeli lubimy ciasto twarde, dodajmy jajko. Jeżeli miękkie, dodajmy roztopione masło (około pół kostki). Wyrobione ciasto należy zostawić na kilka chwili w konkretne miejsce pod szczelnym przykryciem bądź nakryć mokrą ścierką. Po kilku minutach ciasto należy ponownie zarobić. Po ostatnich pracach ciasto jest gotowe do wyrobu pierogów.

Stół podsypujemy mąką, dzięki temu pierogi nie poprzylepiają się do blatu. Należy też schłodzić farsz. Schłodzony będzie częstszy, dzięki czemu zdecydowanie będzie cenić go do ciasta. Farsz nakładamy małą łyżeczką, za wszystkim razem zwilżając ją w szklance z wodą.

Nasze pierożki gotujemy w osolonej wodzie z kroplą oleju.

Takie pierożki smakują dużo z podsmażoną papryką kolorową albo z posypką z suszonych pomidorów. Można również przedstawiać je z serem feta.
 
Posty: 149
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 3:24 pm
Lokalizacja: Polska

Re: Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na ciepłu pomidorami

przez Karola83 » Śr sty 11, 2017 4:56 pm

5 najdoskonalszych naszych jedzeń obiadowych

Nie liczy na globie drugiej takiej kuchni jak polska. Niezmiernie sycące, stare i ciekawe potrawy kuszą swym aromatem i stylem – każdy wpisze w niej coś dla siebie.

Bacha: Pierogarka


Zupa
Zupa to znakomity wstęp, bez jakiego kilku kobiet nie potrafi wyimaginować sobie tradycyjnego polskiego obiadu. Rosół, kapuśniak, żurek, kalafiorowa, pomidorowa, z ziołami, z jajkiem, wielowarzywne – niewiele jest jedzeń, które można planować na tak kilka sposobów. Zupy to mocne królowe polskich stołów. Chociaż zupę rzuca się przeważnie jako główne danie, poprzedzające „nieco bardziej cieszącego” to często sama zupa może nam wystarczyć za pełnowartościowy obiad, którym wolno się najeść. Tu sprawdzą się zwłaszcza gęste zupy-krem z dodatkiem różnych mięs i podawane z ważnym, chrupiącym pieczywem.
Schabowy
Jeżeli zupy są królowymi naszych stołów, to królem będzie oczywiście kultowy kotlet schabowy. Szybki i dobry, smażony kotlet wieprzowy w panierce, podawany najczęściej z ziemniakami i surówką, np. w role kapusty kiszonej, nadaje się nieomal na wolną możliwość – od zwykłego obiadu po świąteczny poczęstunek. Wolno go zaproponować członkom rodziny, lecz uznają go na może i swoi, jacy wpływają do nas z wizytą.
Pierogi

Pierogi to nowa tradycyjnie polska możliwość na obiad. Chociaż pierogi wymagają nieco więcej pracy aniżeli np. schabowy, to jednak żaden problem, aby ulepić ich prawdziwszą grupę i zajmować ich smakiem przez wiele dni. Sporo osób twierdzi, iż po odgrzaniu są choćby jeszcze smaczniejsze. Oraz możliwości przyjemności z pierogami jest wszelka masa. W mączne ciasto zawinąć wolno podsmażone mięso mielone, kapustę z grzybami, tak znane w stanie bożonarodzeniowym, ziemniaki z twarogiem (pierogi ruskie) albo na słodko, z dodatkiem owoców takich jak jagody czy truskawki, które łatwo osiągalne są latem lub w klas mrożonej poza sezonem.
Ryba
Nie nieco, iż smaczne, to więcej dobre. Ryby nie są może oczywiście modne jak wieprzowina, ale są doskonały temat na obiad. Nie odpowiednio, że są proste w wykonaniu, to więcej łatwo możemy spośród nich wyczarować coś wspaniałego. Ryba doskonale sprawdzi się w grupie smażonej, z dodatkiem panierki a w środowisku ziemniaków i kapusty kiszonej, pieczonej, np. w folii aluminiowej, z ziołami i dodatkiem warzyw, czy gotowanej, np. jako bonus do zup. Karp, szczupak, okoń lub węgorz toż dobrze „polskie” propozycje rybne na obiad.
Bigos
Polacy to naród, który wyspecjalizował się w tworzeniu kapusty na setki sposobów. Potrafimy ją kisić, wykonywać na zima, np. w istocie przeróżnych surówek, a na ciepło robiąc kapuśniak bądź gołąbki. Tym, co przychodzi na pamięć, kiedy pada określenie „kapusta” w tekście obiadu, jest szczególnie często bigos. Ta typowa polska potrawa w klasy podstawowej szanuje się z mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej, do których dodawane są różne rodzaje mięsa i wędlin, grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy, takie ale ziele angielskie lub jałowiec. Aby też bardziej podkreślić smak bigosu, daje się do niego czerwone wino. Tak skomponowaną mieszankę prawidłowo jest ograniczać poprzez kilka dni, żeby wszelkie składniki zgrały się z sobą i uwolniły swój zniewalający aromat. Chociaż bigos mówi się dobrze jak przekąskę lub przekąskę, wtedy bogata go z powodzeniem dostarczyć także na obiad. Z pieczywem razowym smakuje przepysznie.
 
Posty: 149
Dołączył(a): Cz wrz 08, 2016 3:24 pm
Lokalizacja: Polska


Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
cron